پایگاه اشرفی اصفهانی کانون یاران خراسانی مسجد الرضا هیئت الرضا

پایگاه بسیج شهید اشرفی اصفهانی کانون فرهنگی هنری یاران خراسانی مسجد الرضا هیئت الرضا مشهد مقدس

پایگاه اشرفی اصفهانی کانون یاران خراسانی مسجد الرضا هیئت الرضا

پایگاه بسیج شهید اشرفی اصفهانی کانون فرهنگی هنری یاران خراسانی مسجد الرضا هیئت الرضا مشهد مقدس

چرا RQ170 حساس‌ترین پرنده آمریکاست؟

 

چرا RQ170 حساس‌ترین پرنده آمریکاست؟ 

نخستین ویژگی هواپیمای جاسوسی بدون سرنشین RQ170 که باعث شده در نوع خود منحصر بفرد باشد توانایی تقریبا مهارناپذیر رادارگریزی آن است.

پایگاه خبری تحلیلی ایران هسته ای در نوشته ای به قلم علی شاهدیان، آورده است:منابع امریکایی از روز یکشنبه به این طرف انبوهی از گزارش های مفصل و دارای جزئیات منتشر کرده اند که نشان می دهد فناوری این هواپیما یکی از حساس ترین فناوری های موجود در اختیار سرویس های اطلاعاتی این کشور بوده و از اطلاعات مربوط به آن به شدت حفاظت می شده است.

این گزارش ها نشان می دهد دولت امریکا اکنون به شدت نگران تبعات سیاسی، فنی، اطلاعاتی و نظامی فرود اجباری این هواپیما در ایران است و به همین دلیل تمام ابزراهای خود را برای حداقل کردن خسارات ناشی از این موفقیت بزرگ ایران به کار گرفته است.

اکنون پرسش این است که چرا این هواپیما تا این حد برای دولت امریکا مهم است و جایگاه آن در سیستم فناوری نظامی و امنیتی امریکا چیست؟
بر مبنای مجموعه گزارش های موجود می توان مشخصات این هواپیما و دلایل حساسیت آن را به شکل زیر توضیح داد.

1- نخستین ویژگی این هواپیمای بدون سرنشین که باعث شده در نوع خود منحصر بفرد باشد توانایی تقریبا مهارناپذیر رادارگریزی آن است. اطلاعات موجود نشان می دهد این هواپیما توسط رادارهای معمولی برد بلند (حتی انواع بسیار پیشرفته آن) به هیچ وجه قابل رهگیری نیست و رادارهای برد کوتاه VHF نیز تنها در صورتی قادر به مشاهده آن –آن هم به سختی- هستند که هواپیما کمتر از 40 کیلومتر با آنها فاصله داشته باشد؛ اتفاقی که وقوع آن تقریبا محال است. ویژگی رادار گریزی این هواپیما ناشی از پوشش بسیار مخصوصی است که تمام سطح آن را پوشانده و بسیاری از کشورهای جهان از جمله روسیه و چین سال های طولانی است که به دنبال دست یابی به فرمول و مشخصات ساختمانی آن هستند. روزنامه نیویورک تایمز در تحلیل به قلم ویلیام براد و دیوید سانجر که روز دوشنبه 14 آذر 1390 منتشر شده، درباره توانایی رادار گریزی هواپیمای RQ170 نوشته است: «به گفته مقامات امریکایی، یک نمونه رادار گریز این هواپیمای بدون سرنشین اوایل امسال ساعت ها در ‏موارد مکرر بر فراز مخفیگاه اسامه بن لادن در ابت آباد پاکستان پرواز کرد بدون آنکه بوسیله ‏سامانه های دفاع هوایی پاکستان مورد شناسایی قرار گیرد». این روزنامه ادامه داده است: «ماه ها گزارش هایی، همگی تایید نشده، ‏منتشر شده است که از همان هواپیما مرتبا بر فراز ایران و احتمالا با هدف شناسایی مراکز هسته ای یا ‏موشکی مخفی استفاده می شده است». همچنین لولیتا سی بالدور، در گزارشی برای آسوشیتدپرس از واشینگتن در روز سه شنبه 15 آذر 1390 نیز او قول لورن تامپسون، تحلیلگر دفاعی موسسه لکسینگتون در ویرجینیا در این باره می نویسد: «این هواپیماها طوری طراحی شده اند که بتوانند به مکان هایی بروند که دیگر ‏هواپیمای باسرنشین یا بدون سرنشین نمی توانند به آنجا بروند. این هواپیما به ویژه طوری طراحی شده ‏است که ردیابی و هدف قرار دادن آن توسط دشمنان بسیار دشوار باشد». یک کارشناس فنی به «ایران هسته ای» عامل اصلی رادارگریزی این هواپیما رنگ مخصوص بدنه آن است.

2- دومین ویژگ این هواپیما که انتقال آن به ایران نگرانی بسیار جدی امریکایی ها را برانگیخته آن است که این فناوری RQ170 شباهتی جدی به فناوری بمب افکن های B-2 و همچنین جنگنده بمب افکن F-35 دارد که جزو پیشرفته ترین و در عین حال محرمانه ترین فناوری های نظامی امریکا محسوب می شود.

3- سومین ویژگی هواپیمای بدون سرنشین امریکایی که در اختیار ایران است، مربوط به موتورهای بسیار پیشرفته آن است که عملا به آن امکان می دهد به جای چند ساعت، چند روز در در هوا باقی بماند. جان پایک از اندیشکده گلوبال سکیوریتی در این باره به لولیتا سی بالدور گزارشگر آسوشیتدپرس از واشینگتن رد روز 15 آذر 1390 گفته است: «کلید موفقیت آمریکا در مورد هواپیماهای رادارگریز، موتورهای کم مصرف آنها است که به آنها ‏امکان می دهد به جای چندین ساعت، روزها در هوا بمانند».‏

4- ویژگی چهارم هواپیمای RQ170 مربوط به توانایی های جنگ الکترونیک آن بویژه در دو حوزه خاص است. نخست اینکه این هواپیما می تواند مجموعه ارتباط رادیویی با سیم و بی سیم در اطراف منطقه پروازی خود را تا شعاعی بزرگ شنود کند و دوم اینکه قادر است در منطقه پروازی خود در صورت لزوم اختلالات الکترونیکی وسیع ایجاد نماید.

5- ویژگی پنجم هواپیمای بدون سرنشین RQ170 استقرار رادارهای فوق پیشرفته «سار» بر روی آن است که هیچ نمونه مشابهی در جهان ندارد. منابع غربی نام این رادار را AESA ذکر کرده اند.

6- ششمین ویژگی این هواپیما مربوط به دوربین ها، لنزها و سنسورهای نصب شده بر روی آن است که به آن یک توانایی منحصر بفرد تصویر برداری جاسوسی می دهد. این دوربین ها دارای توان تصویر برداری با وضوح بسیار بالا در هر شرایط جوی و همچنین دارای قدرت تفکیک منحصر بفرد هستند.

واکنش های بین المللی به پخش ویدئوی هواپیمای آمریکایی+ تکمیلی

نشان دادن تصاویر هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی که به تصرف نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در آمده است با واکنش های بین المللی مواجه شده است .

به گزارش «تابناک» نشریه استرالیایی« سیدنی مورنینگ هرالد» ، نوشته است که دو دقیقه پس از نشان دادن این تصاویر مقامات آمریکایی بررسی های خود را در این باره آغاز کردند .

«جان کربی »، سخنگوی پنتاگون در این باره گفته است که کارشناسان مشغول بررسی تصاویر پخش شده از تلویزیون ایران هستند . وی همچنین اضافه کرده است که نمی خواهد درباره ماموریت و قابلیت های این هواپیمای بدون سرنشین صحبتی بکند .

این نشریه استرالیایی همچنین این عبارت حضرت امام که آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند را که بر روی بدنه سکوی نگهداری هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی نوشته شده بود را مورد توجه قرار داده است .

«نیویورک تایمز » هم در این باره نوشته است که ایران اولین مدرک خود در باره تصرف هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی را در یک نمایش تلویزیونی به همه نشان داده است . این نشریه هم به وجود تصویر امام خمینی و عبارت آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند اشاره کرده و نوشته است که این هواپیما با خسارات کمی در اختیار ایران در آمده است .

«بی بی سی» انگلیسی هم ضمن پوشش خبر نمایش هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی ، به نقل از نشریه نیویورک تایمز در روز پنج شنبه نوشته که این ماموریت این هواپیما تصویر برداری از سایت های هسته ای ایران بوده است . خبرنگار این شیکه تلویزیونی همچنین گفته است که این یک شکست اطلاعاتی برای آمریکا بوده است .

شبکه خبری «سی ان ان آمریکا» نیز به نقل از کارشناسان هوایی گفته است که برای آنان هواپیمای نشان داده شده یک هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی بوده است ، در همین حال وی اضافه کرده که آنان انتظار داشتند لاشه های این هواپیما را ببینند ، اما ایران با نشان دادن این هواپیما با اندک خسارتی خواستار شکستن غرور آمریکایی ها شده است .

«جو کرینچیونه » ، عضو شورای روابط خارجی آمریکا نیز به «سی بی اس نیوز » گفته است که این هواپیما یکی از پیچیده ترین هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی بوده است که دستیابی ایران ، چین و روسیه به سیستم این هواپیما امنیت ملی آمریکا را به خطر خواهد انداخت.
تکمیلی:

تلویزیون فارسی بی بی سی که برای نخستین بار کوشید منبعی معتبر برای سقوط هواپیمای جاسوسی آمریکا بیابد، و اولین بار از قول نیروهای ایساف از ناپدید شدن این هواپیما خبر داد، در این باره منبع جدیدیدی یافت. این منبع از همکاران سابق «سیا» است و « رابرت فیسک» نام دارد. وی در گفتگویی که ساعت 20 امروز (جمعه) از بی بی سی پخش شد، اذعان کرد که هواپیمای ساقط شده آمریکایی است. به اعتراف فیسک، استفاده از این قبیل تجهیزات، شیوه جدیدی است که آمریکا برای جاسوسی از ایران برگزیده است.

یادآوری می شود که شب گذشته هم بی بی سی کوشید از سخنان غیر روشن آمریکایی ها اعترافی صریح به سقوط هواپیمایشان در ایران را استخراج کند. البته، سپاه پاسداران با انتشار ویدئویی از هواپیمای مورد دعوا، کار و خیال همه را راحت کرد. پس از آن دیگر نه نیازی به اعتراف آمریکایی ها وجود دارد و نه به اصرار انگلیسی ها. پس از این کار، آیا اصرار بیش از حد حاکمان جزیره برای پنهان کردن یا تحت الشعاع قرار دادن چیز دیگری نیست؟